HEIMO HEMPPA LAAKSONEN

MALMI

Malmi – on säilyttänyt kuntakeskusmaisen
monimuotoisuutensa

JULKAISTU MaTaPuPu-fi – lehdessä v. 2017

Malmi palveli vuoteen 1946 silloisen Helsingin maalaiskunnan kuntakeskuksena. Nykyisen kirkko-rakennuksen paikalla toimi kunnantalo. Nyky-Malmi on kasvatessaankin säilyttänyt monimuotoi-suutensa ja monipuolisuutensa. Ainoastaan lentokenttä on uhattuna.

Malmin palvelurakenne kattaa miltei koko ihmisen elämän kirjon. Vain synnytyssairaala puuttuu. Tarjonta on vertaansa vailla, verrattuna moneen muuhun kaupunginosaan. Malliksi poimintoja malmilaisesta tarjonnasta: korkeatasoinen sairaala, lukuisia eri tason oppilaitoksia, monipuoliset kaupalliset palvelut, Suomen suurin seurakunta, nopeat raideyhteydet, oma historiallinen lentokent-tä ja päätepisteenä maamme suurin hautausmaa. Joku nokkela on todennut, että viimeisellekään reissulle ei tarvitse Malmia pidemmälle mennä.

Minulle Malmi on läheinen. Isäni puolelta esivanhempani olivat malmilaisia, ja näin lapsuudenmuis-toissani on oma paikka Malmilla. Oppikouluun, silloiseen Malmin Kaupalliseen Keskikouluun, tepas-telin aikoinaan arastelevin askelin. Pian tuolloin uutukaisesta koulurakennuksesta muodostui lähei-nen ja hyvä oppimispaikka. Kiitän vieläkin koulun kaupallisesta suuntautumisesta. Keskikoulussa opin kirjanpitoa, konekirjoitusta ja talousoppia. Jatkoin samassa osoitteessa Yhteiskouluksi muuttu-neessa lukiossa, jossa jatkui myös kaupallisten aineiden opetus. Yo-todistustakin enemmän mieltäni ilahdutti näinä vuosina saamani kipinä kaupallisuuteen, joka sittemmin johti yrittäjyyteen perustaes-sani v. 1981 MaTaPuPu-lehden.
2000-luvun alkuvuosien myllerryksessä Malmin lukio fusioitiin Suutarilan lukion kanssa tapanilalaiseen Pohjois-Helsingin lukioon, josta kehkeytyi nykyinen Medialukio. Hyvä näin, mutta Malmin kohtalo jäi sapettamaan. Kirjoitin silloin, mutta en riittävän ponnekkaasti, että Malmin lukiosta  olisi muodostettu kaupallispainotteinen lukio. Koulun historia ja paikka olisivat tukeneet ajatusta sataprosenttisesti. Viereinen Haaga Helian ammatillinen keskiaste ja ammattikorkeakoulu olisivat tarjonneet roppakaupalla synergiaetua malmilaiselle lukiopetukselle.

Asia jäi harmittamaan, semminkin kun Suomi on täynnä lukioita, jotka ovat erikoistuneet johonkin, aina hiihdosta lähtien. Olisi ylvästä, jos malmilainen lukio yhä lähettäisi markkinoille kaupallisesti ajattelevia nuoria ja kenties uusia yritäjiä.

Viime vuosina uhanalaisuus on kohdistunut historialliseen Malmin lentokenttään. Täytyy toivoa, että se ei koe lukion lakkautuskohtaloa. Helsinki tarvitsee elinkeinopoliittisesti nopeat yhteydet naapuri-maihimme takaavaa Malmin kenttää, josta soisi muodostuvan aidon lentopuiston monipuolisine palveluineen. Kompromissikin olisi hyvä. Kentän alueelle voitaisiin tuottaa uusia asuntoja samalla säilyttäen lentotoiminnot. Kenttäalue on Koillis-Helsingin keuhko, joka palvelee hienosti liikuntaa kävellen, hölkäten ja hiihtäen.

Malmilla on myös ennakkoluuloton paikka monimuotoiselle asumiselle. Aikoinaan Malmi yhdistettiin romaniväestöön. 1980-luvulla Malmi otti ensimmäisenä pakolaiskeskuksena vastaan mm. venepa-kolaisia, jotka saapuivat Vietnamista. Myöhemmin on malmilaiseen katukuvaan tullut mukaan pal-jon muitakin kansallisuuksia. Tulijat ovat nostaneet ja monipuolistaneet alueen palvelutasoa mm, useilla etnisillä ruokapaikoilla. Kaikkien makuhermoja palvellen.

Uimahalli on yksi Malmin suosituimmista paikoista. Se omaa tilaansa suhteutettuna Helsingin korkeimman käyttöasteen. Vuonna 2016 Malmin uimahallissa kirjattiin peräti 410.000 kävijäkertaa, ruuhkaisimpana päivänä altaissa pulahteli yli 3000 asiakasta. Oli kosketeltavan upeaa v. 1983 kuvata etukäteen torstaina 8.6. avattua Malmin uimahallia. Julkaisin edellisen päivän lehdessä koko sivun jutun paljon odotetun hallin aukeamisesta MaTaPuPu-alueen asukkaille. Tätä edelsi hallin toteuttaneen Urheiluhallit Oy:n silloisen toimitusjohtaja Esko Nenosen puhelinsoitto meikäläiselle. Nenonen kysyi ytimekkäästi: milloin se sun lehti ilmestyy? Vastasin: keskiviikkoisin. Toimitusjohtaja: No me avataan halli sitten torstaina, niin se menee hyvin. Kuulemiin!

TAPANILA

PUKINMÄKI

VIIKKI

MALMI

SUUTARILA

TAPANINVAINIO

PUISTOLA

PIHLAJAMÄKI

SILTAMÄKI

Vain äänestämällä voit vaikuttaa!