HEIMO HEMPPA LAAKSONEN

SILTAMÄKI

Siltamäki – lähti lentoon

JULKAISTU MaTaPuPu-fi – lehdessä v. 2017

Siltamäessä roihahti reipas asukasvaikuttamisen meininki miltei käsikädessä v. 1981 syntyneen MaTaPuPu-lehden kanssa. Aika oli kypsä. Siltamäkeläiset halusivat parempia palveluita.

1960-luvulla rakennusliike Puolimatka kävi muuttamaan vanhaa peltoaluetta uudeksi asuinalueeksi, Siltamäeksi. Puhuttiin lähiöstä, joka tuolloin samaistui myös TV:n Naapurilähiö – sarjaan. Ensikokemukseni alueesta oli1960-luvun lopulla olla oppipoikana mukana tekemässä lehtijuttua tuolloin ilmestyneeseen Malmin Seutu – lehteen. Haastateltavana oli Tapsan parakkikaupan vierustalla Asko Piispala, joka sittemmin pitkään luotsasi Siltamäen Lämpöä.

Tuosta ensikosketuksusta reilun 10 vuoden päästä Siltamäki yhdessä Suutarilan kanssa oli kasvanut mittakaavaan, joka vaati palveluja. Oli hienoa, että aluerakentaja oli kytkenyt projektiinsa siltamäkeläisille oman uimahallin. Paljon muuta ei sitten ollutkaan.

Suurin pula 1980-luvun alussa kasvaneella alueella oli koulupaikoista. Myös julkiset liikenneyhteydet olivat kovin kehnot. Uinumassa ollut Siltamäki-seura heräsi, ja barrikaadeille nousi joukko innokkaita siltamäkeläisiä, mm Reino Halme ja Esko Antti-Poika. Yksi kohosi etulinjaan. Hän oli siltamäkeläinen opettaja Sirkka Lekman. Olin toimittajana vakiovieras siltamäkeläisten kehityskokouksissa ja väliajat soiteltiin. Tuloksellisesti! Linja-autovuoroihin saatiin merkittäviä parannuksia ja koulurakentamiseen tuli vauhtia. Paljolti Lekmanin uutteruudella rakentui Siltamäkeen yläasteen koulu ja perään Töyrynummen koulu. Yhteisen hyvän palkkana Lekman äänestettiin tuolloin kokoomuksen listalta Helsingin kaupunginvaltuuston pitkäaikaiseksi jäseneksi.

Opettaja Lekmanin sydän sykki opetustoiminnalle. Hän vaikutti myös vahvasti Puistolan yläasteen synnyttämiseen. Hyvänä aisaparina tässä hankkeessa oli toista poliittista äärilaitaa edustanut puistolalainen valtuutettu Marjatta Vasara. He antoivat vahvan näytteen yhteistyön merkityksestä polittisessa toiminnassa.

Siltamäessä ollaan taas vähän huolissaan. Seurakunta tulee ensi vuodenvaihteessa säästösyistä lopettamaan Seurakuntakodin toiminnan. Paikka on tarjonnut hyvän tyyssijan erityisesti ikäihmisille. Hienoa työtä siltamäkeläisten ikäihmisten kanssa tekevällä Kirsti Latvalla on taas edessään tenkkapåå, kun tilat hupenevat.

Hiukan pidemmällä aikavälillä Siltamäen uimahallillekaan ei kuulu hyvää. Rakennus lähentelee elinkaarensa päätä. Sille voisi ennustaa kenties enää noin 5 vuoden käyttöikää. Suositulle hallille olisi löydettävä korvaava ratkaisu. On taas yhteistyön paikka. Asukkaiden ja alueen poliittisten edustajien olisi lyötävä päitä yhteen. Tämä kolistelu olisi hyvä käydä jo tulevan valtuustokauden aikana, että ei tulla lopettamispäätöksen yllättämiksi uimahousut kintuissa.

TAPANILA

PUKINMÄKI

VIIKKI

MALMI

SUUTARILA

TAPANINVAINIO

PUISTOLA

PIHLAJAMÄKI

SILTAMÄKI

Vain äänestämällä voit vaikuttaa!